Het leven van Lea

24 nov Het leven van Lea

De afgelopen paar weken ben ik erg bezig met het verhaal van Jakob, Rachel en Lea in Genesis 29. Het is een verhaal waar heel veel mooie dingen in verborgen liggen. Als we aan het verhaal van Jakob denken en de meeste preken hierover luisteren, wordt er vaak belicht hoe verliefd Jakob en Rachel waren en dat ze eindelijk hun zoon Jozef samen kregen. Hoe mooi en geweldig dit verhaal ook is, begrijp me niet verkeerd, ik ben gaan inzoomen op Lea. En ik heb zoveel respect en liefde voor Lea gekregen.

Deze vrouw heeft veel pijn van afwijzing te verduren gekregen. Ik ben hier echt op gaan mediteren, juist omdat ik ook veel afwijzing heb gekend in mijn leven kan ik me voor mijn gevoel erg aan haar identificeren. En door dit verhaal heb ik ook zeker met die afwijzing mogen afrekenen. Even in het kort: Lea was de vrouw die Jakob tegen zijn zin in heeft gekregen van Laban. Jakob was namelijk verliefd geworden op Rachel, want zoals geschreven in de HTB vertaling staat was zij een echte schoonheid en Lea had fletse ogen. Lea was ook de oudere zus van Rachel en het was niet gebruikelijk dat de jongste dochter eerder trouwde dan de oudste. Nu moet je je dus al even inbeelden hoe Lea zich gevoeld moet hebben toen er een leuke man arriveerde, maar die zag haar niet staan en Rachel wel. Hij wilde 7 jaar werken voor Rachel, maar wie werkte er 7 jaar voor Lea? Niemand. Ik kan me voorstellen dat alleen dat al heel pijnlijk is. Ze werd niet gezien. Puntje bij paaltje word je daarna stiekem door je vader in het donker bij een man gelegd die jou niet wilt, je hebt gemeenschap met elkaar, wordt die ochtend wakker en hij schrikt zich te pletter als hij je ziet. Lekker dan! Weer een zeer pijnlijk moment voor Lea. Ze is wel intiem geweest met hem…

Maar toen…. Kwam God! Hij zag hoe ongeliefd Lea was en hij opende haar moederschoot. Ondanks alle afwijzing en in mijn ogen ook wel vernedering baarde zij haar man verschillende zonen. Ruben, Simeon, Levi, Juda, Issachar & Zebulon. Dat zijn wel even 6 stammen van Israël. God heeft haar dus door haar afwijzing verhoogd! Maar de klap op de vuurpijl is toch wel het geslachtsregister van Jezus in Matheus 1. ‘Dit is de lijst van voorouders van Jezus Christus. Hij is de zoon van [ koning ] David, die uit de familie van Abraham is. Abraham kreeg een zoon: Izaäk. Izaäk kreeg een zoon: Jakob. Jakob kreeg zonen: Juda en zijn broers. ‘ Lea heeft Juda gebaard, wat dus betekent dat haar zoon één van de voorvaders van Jezus Christus is. Jezus heeft dus niet alleen afwijzing hier op aarde gekend, maar in zijn bloedlijn is al afwijzing geworteld. God, onze liefhebbende Vader, weet als enige echt wat afwijzing is. Maar uit afwijzing kan dus een Jezus geboren worden! Ook uit die van ons. Ik kan hier zo ontzettend veel meer over belichten maar daar kom ik letters voor tekort… Ik hoop dat jullie hier net zo enthousiast van worden als ik.. Uit jouw afwijzing kan een Jezus geboren worden, onthoud dat!! God ziet jou, God ziet je pijn en Hij zal je verhogen!